Home Slider 5

Home Slider 5

Practică medicală

Panencefalita

sclerozantă subacută

 

Home Slider 1

Home Slider 1

PRACTICĂ MEDICALĂ

Hemocromatoza

ereditară

Home Slider 3

Home Slider 3

Home Slider 4

Home Slider 4

Home Slider 2

Home Slider 2

Ultima oră

Interesul pentru noile medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pentru tratarea diabetului de tip 2 a crescut exponențial în ultima vreme. S-a întamplat acest lucru ca urmare a apariției mai multor studii de specialitate care au confirmat că substanța activă din acestea – semaglutida – ajută și la scăderea în greutate. Unul dintre medicamentele cu semaglutidă a primit aprobarea Agenției Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru tratarea diabetului de tip 2, dar și a obezității. În prezent, aceste…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare, celebrată în fiecare an în ultima zi din luna februarie, Asociația Dieteticienilor din România demarează proiectul CARE prin care oferă consiliere nutrițională gratuită pentru copiii diagnosticați cu boli rare. Prin acest demers, specialiștii dieteticieni își propun ca servicii esențiale de terapie nutrițională să devină accesibile și persoanelor vulnerabile din medii defavorizate. Proiectul CARE, lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare Prin proiectul CARE, dieteticienii autorizați își propun să ofere gratuit servicii esențiale…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Terapia cu Lutetium-177 PSMA reprezintă o formă de terapie cu radioligand, inclusă în gestionarea terapeutică a pacienților cu cancer de prostată avansat. Care sunt beneficiile, dar și posibilele contraindicații, precum și ce teste sunt necesare înainte ca pacientul să înceapă acest tratamentul Prof. Univ. Dr. Martha Hoffmann, specialist medicină nucleară și tratamentul tiroidei, din cadrul clinicii Wiener Privatklinik. Care este principalul beneficiu al tratamentului cu Lutetium-177 PSMA pentru pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat? Lutetium-177 PSMA este un…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Interviuri

Pasionată dintotdeauna de corpul omenesc și de științele exacte, absolventă a Institutului Medico-Militar ca șefă de promoție, dr. Roxana Petre s-a îndreptat către medicină încă de la vârste fragede. Din perspectiva de medic specialist în boli infecţioase în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria, cu competențe clinice despre vaccinologie internațională și medicină de călătorie, consideră că domeniul medical devine din ce în ce mai frumos, fiind în plină evoluție. Ca membră în Societatea Europeană de Microbiologie și Boli Infecțioase, în…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Medic primar în Medicina de Urgență în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov S.A.B.IF, precum și medic specialist în Medicina de Familie, Col. (rez.) dr. Gheorghe Constantinescu Gomoiu și-a conturat cariera în medicină încă de la vârste fragede, la 14 ani participând la prima sa „intervenție”. Medicina de urgență este o vocație și nu seamănă deloc cu ce văd tinerii medici în serialele Emergency Room sau Gray’s Anatomy. Fiecare zi este o nouă provocare, recompensând cu acel sentiment unic de „adrenalină…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Medic primar în Medicina Familiei, instructor-formator, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și director al Conferinței de Medicina Familiei, dr. Sandra Adalgiza Alexiu este exemplul perfect că visul din copilărie poate deveni realitate. Pasiunea pentru domeniul sănătății a pornit de la o trusă medicală de jucărie, primită încă de la grădiniță. Anii de studii și gărzi au fost presărați cu experiențe care au demonstrat în timp că practica a fost cea mai bună cale de a învăța cum poate…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Practică medicală

Prin sindrom Asperger se înțelege o patologie de spectru autist, tradusă cardinal printr-o serie de simptome cantonate la nivel psihosocial: probleme severe de comunicare interpersonală atât verbală, cât și non-verbală, cu modele restrictive și repetitive de comportament, activități zilnice de rutină. Chiar dacă nu există o etiologie cunoscută direct asociată cu acest sindrom Asperger, prin studii observaționale și clinice au fost identificați diverși factori de risc genetici, însă și de natură circumstanțială (de mediu) care fie acționează izolat, fie în…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Sindromul persoanei rigide se traduce ca fiind o tulburare relativ rară a sistemului nervos central, caracterizată cardinal prin rigiditate și spasme musculare dureroase declanșate prin stimularea mușchilor predominant axiali (cap, gât, trunchi) și proximali ai membrelor. Primul caz clinic a fost observat în anul 1956 de către Frederick Moersch și Henry Woltman, pe baza unei serii de simptome observate la 14 persoane: încordare progresivă fluctuantă a coloanei vertebrale, însă și a mușchilor abdominali și celor ai coapsei. Afecțiunea este cunoscută,…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Frecvent vorbim de oase fragile ca urmare a scăderii rezistenței osoase, dar ce facem când schimbăm datele problemei și în loc de scăderea rezistenței vorbim de creșterea densității osoase? Atunci ar fi momentul să luăm în calcul osteoscleroza. Osteoscleroză – generalități Osteoscleroza este o patologie relativ rar întâlnită caracterizată prin îngroșarea osului trabecular, rezultând creșterea densității osoase. Osteoscleroza se poate declanșa ca urmare a progresiei densității osoase, dar și din cauza unei resorbții osoase deficitare. Această afecțiune poate fi de două…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Farmacoterapie

Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial. Aderența la tratamentul antihipertensiv este influențată de diferiți factori. Farmacistul poate îmbunătăți aderența pacienților la tratament, prin consilierea pacientului cu privire la importanța respectării recomandărilor primite de acesta de la specialiștii din domeniul sănătății. Astfel, intervenția farmacistului în managementul hipertensiunii arteriale este esențială și, mai mult decât atât, este susținută de numeroase studii. Managementul hipertensiunii arteriale – introducere Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică la…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Geroprotecția sau antiîmbătrânirea este un proces important, dar slab înțeles al sănătății. Declinurile funcționale și biologice asistate pe parcursul îmbătrânirii au un impact remarcabil asupra proceselor de la nivelul organismului, determinând modificări ale stării de echilibru și leziuni ale organelor, care duc la apariția bolilor. Odată cu înaintarea în vârstă, există o scădere constantă a capacității sistemului imunitar de a-și îndeplini sarcinile, precum eliminarea agenților patogeni și stabilirea memoriei imunologice pe termen lung. Scopul final al tratamentului tuturor afecțiunilor, fie…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Hipercolesterolemia familială, în formele ei heterozigotă și homozigotă, are un impact semnificativ asupra sănătății, manifestându-se prin creșterea pronunțată a nivelurilor plasmatice de colesterol LDL, generând astfel un risc crescut de ateroscleroză precoce și evenimente cardiovasculare severe. Prin implementarea unui tratament adecvat și rapid, se poate gestiona eficient nivelul crescut al colesterolului LDL, prevenindu-se acumularea plăcilor aterosclerotice și reducându-se probabilitatea complicațiilor cardiace. Introducere Hipercolesterolemia primară, fie sub forma familială heterozigotă, fie non-familială, reprezintă tulburări metabolice caracterizate prin niveluri crescute ale colesterolului…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share