Home Slider 5

Home Slider 5

Practică medicală

Panencefalita

sclerozantă subacută

 

Home Slider 1

Home Slider 1

PRACTICĂ MEDICALĂ

Hemocromatoza

ereditară

Home Slider 3

Home Slider 3

Home Slider 4

Home Slider 4

Home Slider 2

Home Slider 2

Ultima oră

Terapia cu Lutetium-177 PSMA reprezintă o formă de terapie cu radioligand, inclusă în gestionarea terapeutică a pacienților cu cancer de prostată avansat. Care sunt beneficiile, dar și posibilele contraindicații, precum și ce teste sunt necesare înainte ca pacientul să înceapă acest tratamentul Prof. Univ. Dr. Martha Hoffmann, specialist medicină nucleară și tratamentul tiroidei, din cadrul clinicii Wiener Privatklinik. Care este principalul beneficiu al tratamentului cu Lutetium-177 PSMA pentru pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat? Lutetium-177 PSMA este un…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare, celebrată în fiecare an în ultima zi din luna februarie, Asociația Dieteticienilor din România demarează proiectul CARE prin care oferă consiliere nutrițională gratuită pentru copiii diagnosticați cu boli rare. Prin acest demers, specialiștii dieteticieni își propun ca servicii esențiale de terapie nutrițională să devină accesibile și persoanelor vulnerabile din medii defavorizate. Proiectul CARE, lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare Prin proiectul CARE, dieteticienii autorizați își propun să ofere gratuit servicii esențiale…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

O noutate remarcabilă în domeniul regenerării țesutului cartilaginos oferă speranță pacienților care suferă de dureri severe de genunchi din cauza osteoartritei, o afecțiune ce poate progresa fără tratament adecvat, din cauza limitărilor în vindecarea naturală. Cum au reușit să regenereze țesutul cartilaginos Conform unui studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii de la Universitatea din Seoul au investigat eficacitatea a două tratamente distincte: implantarea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical uman (utilizare alogenică) și procedura de microforaj cu osteotomie tibială…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Interviuri

Cu dublă specializare, atât ca medic specialist în boli infecțioase, cât și ca medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Corina Aricescu, actualmente director medical al Clinicii Nutrimed, și-a dorit să devină medic din dorința de a ajuta pe ceilalți. Alegerea specialităților a venit în urma stagiului de microbiologie, care a reprezentat contactul cu lumea nevăzută a microorganismelor și a impactului lor. Pandemia a reamintit tuturor cât de importantă este prevenția, subliniază dr. Corina Aricescu. În privința incidenței…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Medic specialist în neurologie în cadrul clinicii Neuroaxis, dr. Alexandra Matei este unul dintre acei tineri care au îmbrățișat cariera în halat alb din pură pasiune. Fascinația pentru mintea umană a existat dintotdeauna, dar a devenit o preocupare tot mai pregnantă odată cu prima oră a cursului de neurologie, pe care o descrie ca o știință a detaliului. Iar, de cele mai multe ori, atenția la detalii face diferența în această specialitate. Evoluția științei în procesul medical din ultimii ani…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Medic primar în Medicina de Urgență în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov S.A.B.IF, precum și medic specialist în Medicina de Familie, Col. (rez.) dr. Gheorghe Constantinescu Gomoiu și-a conturat cariera în medicină încă de la vârste fragede, la 14 ani participând la prima sa „intervenție”. Medicina de urgență este o vocație și nu seamănă deloc cu ce văd tinerii medici în serialele Emergency Room sau Gray’s Anatomy. Fiecare zi este o nouă provocare, recompensând cu acel sentiment unic de „adrenalină…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Practică medicală

Sângele prezintă o componentă celulară, reprezentată de elementele figurate ale sângelui, însă și o componentă acelulară, reprezentată de plasmă. Elementele figurate sunt hematiile (numite și eritrocite), leucocitele (globulele albe) și trombocitele. La rândul lor, leucocitele sunt de cinci tipuri, un subtip fiind bazofilele. Bazofilele sunt leucocitele cel mai puțin abundente în sângele circulant, cuprinzând doar un mic procent (~ 0,5%) din totalul elementelor figurate întâlnite în sânge. În valoare numerică, la o persoană sănătoasă se găsesc ~ 10-100 de bazofile/µL…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Berberina este un alcaloid cu activitate farmacologică extinsă care, în prezent, primește un mare interes din partea comunității științifice. În medicina tradițională chineză și ayurvedică, această substanță a fost folosită ca parte a tratamentului unei game variate de boli și afecțiuni. Așadar, berberina nu este o plantă, ci este un compus izolat din rădăcinile, tulpinile, frunzele și în unele cazuri fructele și florile unei plante. În funcție de disponibilitatea locală, se pot folosi mai multe surse în vederea izolării, speciile…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

În foarte multe cazuri, apariția de pete roșii pe picioare se datorează hemoragiei la nivelul unui strat al pielii numit derm. Pentru a stabili de la bun început despre ce fel de pete roșii pe picioare vom discuta, menționăm că facem referire la acele pete mici, extinse, punctiforme, ce prezintă un diametru mai mic de 3 milimetri (peteșii), între 3 milimetri și 1 centimetru (purpură) și mai mari de 1 centimetru (echimoze). Există o mai multe cauze care pot sta…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Farmacoterapie

Hipercolesterolemia familială, în formele ei heterozigotă și homozigotă, are un impact semnificativ asupra sănătății, manifestându-se prin creșterea pronunțată a nivelurilor plasmatice de colesterol LDL, generând astfel un risc crescut de ateroscleroză precoce și evenimente cardiovasculare severe. Prin implementarea unui tratament adecvat și rapid, se poate gestiona eficient nivelul crescut al colesterolului LDL, prevenindu-se acumularea plăcilor aterosclerotice și reducându-se probabilitatea complicațiilor cardiace. Introducere Hipercolesterolemia primară, fie sub forma familială heterozigotă, fie non-familială, reprezintă tulburări metabolice caracterizate prin niveluri crescute ale colesterolului…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare globală pentru sănătate, cauzată de răspândirea rapidă a microorganismelor rezistente la antibiotice. În momentul actual, cauzează aproximativ 700.000 de decese pe an la nivel mondial și se estimează că va genera un cost de 100 de trilioane de dolari până în anul 2050. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a nominalizat rezistența la antimicrobiene ca fiind una dintre cele zece amenințări globale. Deși o serie de noi antibiotice cu molecule mici sunt, în…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share

Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial. Aderența la tratamentul antihipertensiv este influențată de diferiți factori. Farmacistul poate îmbunătăți aderența pacienților la tratament, prin consilierea pacientului cu privire la importanța respectării recomandărilor primite de acesta de la specialiștii din domeniul sănătății. Astfel, intervenția farmacistului în managementul hipertensiunii arteriale este esențială și, mai mult decât atât, este susținută de numeroase studii. Managementul hipertensiunii arteriale – introducere Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică la…

Facebook Share Linkedin share E-Mail Share